A cikk frissül! Maradj otthon húsvétkor!

cikk frissül!

Korlátozások sorát vezetik be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte.

Szombathely

Nemény András  polgármester élő bejelentkezést tett a város Facebook oldalán, amelyben a következők hangzottak el:

  • A Csónakázó-tó, a Sportliget, valamint a Parkerdő csak szabadidős célú gyalogos, vagy kerékpáros igénybevétel miatt használható. Ezeken a helyeken kötelező a minimum másfél méter megtartása, kivéve azok, akik közös háztartásban élnek.
  • A Csónakázó-tó sétánya csakis az óramutató járásával megegyező irányban használható.
  • Lezárják a Fedett Uszoda, a Termálfürdő, az Emlékmű parkolóit, és ugyanezt teszik a Csónakázó-tó körüli összes megállóhellyel, beleértve a vendéglátóhelyek parkolóit is. Szintén körbe lesz szalagozva a Sportliget és a Parkerdő parkolója is. Fontos kiemelni, hogy nem magát a zöldterületeket zárják le, hanem a parkolókat, mivel úgy gondolják, így valóban csak az megy majd oda, aki sportolni akar.
  • Kötelező lesz a védőmaszkok viselése a Csónakázó-tó sétányán és a szigeten is, valamint a Sportligetben, a teljes Fő téren, illetve valamennyi közparkban is!
  • A vendéglátóhelyek és egyéb üzletek nyitvatartását tovább korlátozzák, a kormány által elrendeltnél szigorúbban: tilos lesz benntartózkodni, kivéve, ha a főtevékenység az élelmiszer eladása. Ugyanígy kivételt képez a piac, a gyógyszertárak, gyógyászati segédeszközöket árusító üzletek, a benzinkutak, dohányboltok, bankok, illetve a posta. Minden más üzletnek zárva kell maradnia.
  • Nemény András külön kiemeli, hogy tilos lesz a fagylalt árusítása is.
  • Sporttevékenységet csakis egyedül lehet végezni, és közben egymástól meg kell tartani a 10 méteres távolságot. A sportpályákat lezárják. A polgármester elmondta, hogy nem mindegy, hogyan sportolunk, hiszen a cél az, hogy elkerüljük a tömeget és az érintkezést.

Veszprém

Közterületi korlátozásként tilos a tartózkodás a népszerű kirándulóhelyeken, mint a Gulya-domb, a Séd-völgy, a Benedek-hegy és a parkerdő

• tilos tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket

• Kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a Kossuth utcán, az Erzsébet-ligetben, a Szabadság téren, a Vár utcán és a Színház kertben írja Porga Gyula Fb oldalán.

Balatonfüred: Lezárt parkolók

Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat. Bóka István polgármester tájékoztatása szerint lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját, nem lehet megállni a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Lezárták a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. Erre az időszakra a város közterületeire fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat és minden közterület-felügyelő is szolgálatban lesz.

Balatonalmádi: Kötelező a maszk az üzletekben

Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a főtéri szökőkút előtti részt és parkolót, a Pannónia kulturális központ és a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat  – közölte Kepli Lajos polgármester.

Keszthely: Kordonokkal lezárt Balaton-part

Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot, a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást – közölte Nagy Bálint polgármester csütörtökön a közösségi oldalán.

Badacsonytomajon

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának polgármestere, Krisztrin N. László határozatával 2020. április 9-én 12 órától a Badacsonytomaj közigazgatási területén található parkolók (közhasználatra átadott területeken parkolóként kijelölt területek, a Badacsonytomaj Városüzemeltető nonprofit Közhasznú Kft. által üzemeltetett várakozóhelyek és területek) lezárását azonnali hatállyal, visszavonásig elrendelte!

Zalaszántó

Az ottani polgármester a település nevezetessége, a Sztúpa miatt tiltotta meg a turisták látogatását.

Gárdony

Gárdony polgármestere, Tóth István a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására.

Visegrád: Lezárják a Panoráma utat

Visegrádon pénteken 8 órakor lakosságvédelmi intézkedések lépnek életbe. Az önkormányzat a honlapján azt közölte: a város belterületén csak az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat.

Dunakanyar

A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: „Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!”. A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Tiszafüred: Súlyos egészségügyi kockázat a csoportos látogatás

Tiszafüreden újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. A Morotva Kerékpáros Pihenőparkot csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár – közölte Ujvári Imre polgármester az MTI-vel.

A kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogosközlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust, mondta. A szabadstrandnál lévő parkolózónát ideiglenesen lezárják, oda csak a Tiszafüreden tartózkodási hellyel vagy lakcímmel rendelkezők hajthatnak be gépkocsival nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig.

Kecskemét: Lezárt arborétum és parkerdő

Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt – erről a helyi operatív törzs döntött.

Pécsvárad: Dombay-tó

A Baranya megyei Pécsvárad polgármestere, Zádori János a település honlapján tette közzé, hogy a pécsiek körében is kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét „a koronavírus okozta helyzet miatt, a nem pécsváradi lakosok számára” lezárja!

Eger

„Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a város lakosságának egészsége érdekében ne látogassák városunkat az ünnepek alatt. Az egri lakosokat pedig tisztelettel arra kérjük, hogy saját és egymás biztonsága érdekében maradjanak otthon” – közölte Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Facebookon, ahol leírta, hol lesznek lezárva a közterületi parkolók.

Az elmúlt napokban Tihany polgármestere, majd Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre. Szentendrén az ünnepekre elrendelték a belváros részleges lezárását.

Szarvas

Babák Mihály Szarvas polgármestere elrendelte több, a Holt-Körös partján található közlejáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását. Az önkormányzat így azt szeretné elérni, hogy horgászturisták se érkezzenek a hosszú hétvégére a városba.

Római-part

A III. kerület polgármestere, Kiss László azt kéri, a hosszú hétvégén ne látogassanak el hozzájuk máshonnan.

Aggteleki Nemzeti Park

Tisztelt kirándulást tervező látogatók!
A Húsvéti Ünnepek alatt sokan választják úti célnak Aggtelek és Jósvafő térségét, az ANP területét. Kérjük hogy ezt az idén ne tegyék!

Lezárásra kerültek a játszóterek, parkolók és pihenőhelyek.

Budapest Margitszigetet

A húsvéti hétvégén nem látogatható reggel nyolctól este tízig.

Péntek reggel nyolc órakor a fővárosi önkormányzati rendészek lezárták a Margitszigetet. Szintén lezárták a 4-es 6-os villamosok margitszigeti megállóját.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök este jelentette be, annak érdekében, hogy a különösen frekventált közterületeken ne legyen járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, péntektől hétfőig mindennap reggel 8 és este 10 óra között elrendeli a Margit-sziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. A főpolgármester arra kérte a budapestieket, hogy maradjanak otthon az ünnepek alatt is.

A korlátozásokból az MTI készített összeállítást.