Kijárási korlátozások, érettségi, adózási könnyítések.

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

MTVA
MTVA

Gulyás bejelentette, szombattól újabb egy hétre hosszabbítják meg a kijárási korlátozásokat. Hozzátette, szombattól vasárnap éjfélig újra lehetőségük van az önkormányzatnak arra, hogy a polgármesterek helyi szinten szigorúbb intézkedéseket hozzanak. Pozitív volt a húsvéti időszak alatt a korlátozások eredménye, ezért adják meg újra a polgármestereknek ezt a lehetőséget.

500 milliárd forintot költöttek eddig védekezésre és egészségügyi eszközök beszerzésére – mondta. „A feladat az, hogy az egészségügyi rendszert a tömeges megbetegedések időszakára felkészítsük.”

Az érettségiről azt mondta, 113 ezren jelentkeztek idén, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségire jelentkeztek. De a kormány úgy döntött, idén csak azok érettségizhetnek, akik végzősök. Ez 83 ezer embert jelent és csak írásbeli érettségi lesz. Szóbeli csak 3178 tanulónál lesz, ahol nincs lehetőség írásbelire. Május 4-én kezdődik az érettségi és két hét lesz. Egy teremben csak 10 fő lehet majd, az érettségizők között pedig minimum 1,5 méter lesz. Ha nem tartanának érettségit, az káoszt eredményezne, indokolta a miniszter, ráadásul ez a korosztály a legkevésbé kitett a vírusnak. De érettségiznie senkinek sem kötelező, ősszel pótolhat, aki most nem megy el.

Döntöttek gazdasági kérdésekről is. Az adóbevallási kötelezettség halasztására, 2020. szeptember 30-ig, ahogyan a beszámolókra is vonatkozik ez a halasztás. Az online kasszát használók esetében pedig kötelezték a kereskedőket arra, hogy 2021. január 1-ig biztosítsák a kártyával való fizetés lehetőségét. Megemelték a SZÉP-kártyára utalható kereteket is. „Nem kell mondanom azt, hogy a válság elmúltával milyen fontos lesz a belföldi turizmus újraindítása” – indokolt.

A SZÉP-kártya esetében június 30-ig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól. A rekreációs keret összege pedig megemelkedik, 200 ezerről 400 ezerre nő a közszférában, a versenyszférában 450-ről 800 ezer forintra. Duplázzák az egyéb területekre fordítható keretösszeget is.

Gulyás bejelentette azt is, hogy nem kell fizetni idegenforgalmi adót sem, az állam ugyanakkor továbbra is támogatja a területet. A rozsdaövezetekben épülő lakások áfája pedig 5 százalék lesz, ezzel a beruházásokat kívánják ösztönözni – írja hvg .