Változik a fizetés nélküli szabadság, a szocho és a kiva szabályozása

Megjelent a Magyar Közlönyben az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet.

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a gazdaságvédelmi akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései „több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál”.

kormányrendelet értelmében idén július 1-jétől két százalékponttal – 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely a közlemény szerint fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és az álláshelyek megőrzésében is segíthet.

A kisvállalati adó kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken, így mintegy 51 ezer vállalkozásnak nagyjából 10 milliárd forintottal kevesebb adót kell majd befizetnie jövőre.

A kedden megjelent kormányrendelet az adócsökkentések mellett több adózást könnyítő intézkedés részletszabályait is tartalmazza. Megközelítőleg 600 ezer céget és szervezetet érint, hogy elég lesz a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat (például a társasági adó-, a kisvállalati adó és a helyi iparűzési adóbevallást) szeptember 30-ig elküldeni. Az adót megfizetni is eddig az időpontig kell. Ezek a szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak.

A beszámolókészítési határidő marad április 30-a, illetve május 31-e az úgynevezett közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, a bankoknál, a biztosítóknál és a befektetési vállalkozásoknál, de nekik is elegendő szeptember 30-ig benyújtani a bevallást, illetve befizetni az adót.

A munkavállalókra vonatkozó változás, hogy fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra.

Helyettük május 1-jétől a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forintot jelent. A munkáltató kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyezi, hogy ezt is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen a vállalkozásnak megfizetnie.

Szabályozza a rendelet azt is, hogy a közúti szállítóknak az ekáer bejelentéseik után nem kell kockázati biztosítékot fizetniük, a korábban befizetett biztosítékot pedig visszakapják. A változással a közlemény szerint komoly összeget spórolnak meg az érintettek, hiszen ezen a jogcímen 2019-ben összességében 7,3 milliárd forint érkezett az adóhivatalhoz.

A rendelet alapján a kormány felülvizsgálati moratóriumot vezetett be az online pénztárgépekre és az automatákra. Így például az online pénztárgépek esetében szoftver-felülvizsgálatot és szervizes helyszíni vizsgálatot nem kell elvégezni a veszélyhelyzet idején, elegendő a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 120 napon belül.

A koronavírus-járvány miatt bajba jutottak újabb, speciális, ráadásul ingyenes fizetéskönnyítést vehetnek igénybe. Az újfajta kedvezmény kérelemre indul, amelyet a hatóság 15 napon belül bírál el. A kérelem mindenkinek – még a cégeknek – is illetékmentes, és legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napon nyújtható be. Az igénybevételhez elegendő, ha a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A 12 havi részletfizetés vagy a hathavi pótlékmentes fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és 5 millió forintos tartozásig vehető igénybe. A nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak elég a járvány alatt a nettó bért kigazdálkodniuk, hiszen még a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény. Az új szabályozás, a vállalkozások adócsökkentését is lehetővé teszi. A cégeknek – kérelmük pozitív elbírálása esetén – akár ötmillió forinttal kevesebb adót kell megfizetniük a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

A turisztikai ágazat számára további adóintézkedéseket vezetett be a rendelet, amelyek értelmében a vendégeknek idén december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, az állam fizeti helyettük. A Szép-kártyára vonatkozó adóteher június 30-ig a 32,5 százalékról 15 százalékra csökken, és idén a kedvezményes adókulccsal adható összeg is csaknem megduplázódik: az úgynevezett rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra, a költségvetési szerveknél pedig 200 ezerről 400 ezer forintra emelkedik, – írja a hvg.hu 

( szerző : MTI )