A 200 fő feletti idősotthonokra is kiterjed a kórházparancsnokok hatásköre

A Kormány elrendelte, hogy a kórház-parancsnokok hatásköre ezentúl nem csak a kórházakra, hanem a legalább 200 férőhelyes idős otthonokra is kiterjed, tehát ott is joguk van felügyelni az egészségügyi készletgazdálkodást.

Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórház-parancsnokok, ahogy a kórházakban, úgy az idős otthonokban sem hozhatnak döntést ápolási, gondozási és orvos szakmai kérdésekben – az erről szóló kormányrendelet ma jelent meg a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány az idős otthonokat kiemelten veszélyezteti: jelenleg 27 idős otthonban van igazolt fertőzött, 628 gondozott, 87 dolgozó fertőzött és 66 idős gondozott hunyt el, ebből 34 gondozott a Pesti úti idős otthonban.

Az egészségügyi védőeszközökkel való felelős gazdálkodás és a dolgozók védelme ezekben az intézményekben kiemelten fontos.

A kórház-parancsnokok március végén kezdték meg a munkát, azóta segítik a kórházak működését és az egészségügyi készletek védelmét.  Jelzésük alapján már több büntetőeljárás indult védőeszközök eltűnése miatt.

( Forrás : koronavirus.gov.hu )

( Kiemelt kép:  acsad.hu)