Trianon 100 Celldömölk

www.kozterkep.hu

1934. szeptember 23-án avatták  fel az  1920-ban a Párizs melletti kis Trianon-kastélyban megkötött békére emlékeztető, ún. Trianon-emlékművet.

Kemenesalja központjában a 279 m magas Ság hegy tetején 5x5x8 méter magas bazaltkőalapzatból emelkedik ki. Magyarország legmagasabb (19,5 méter) fehérre meszelt Trianon-keresztje. Amely már messziről felhívja magára a hegyhez közeledő figyelmét.

A Trianon-emlékkereszt azon kevés irredenta emlékmű közé tartozik, amely viszonylag épségben vészelte át a kommunizmus évtizedeit. A túlélést megkönnyítette, hogy 1948-ban feliratcserét hajtottak végre rajta: az eredetit eltávolították, s helyére a SZABADSÁG feliratot vésték, ezzel az 1848-49-es szabadságharc centenáriumi mementójává értelmezve át az alkotást. Az eredeti állapot visszaállítása 1997-ben, a Ság-hegyi bazaltbánya tájvédelmi rekultivációjának keretében kezdődött el, amikor is a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium támogatásával az építményt felújították. Ezt követően visszakerült az emlékműre az eredeti NAGYMAGYARORSZÁGÉRT. KEMENESALJA NÉPE – MCMXXXIV felirat. 2000-ben Celldömölk város millenniumi emléknapját a trianoni kereszt 1934-ben történt avatásának a napjára időzítették. A millenniumi kormánybiztos hivatala és Celldömölk város támogatásával a kereszt díszkivilágítást kapott.

Források:
http://sag-hegy.hu/

http://vulkansag.hu/

http://epa.oszk.hu/