Emlékrepülés lesz Magyarország felett Trianon 100. évfordulóján

1920. június 4-én pontban délelőtt tíz órakor a trianoni békediktátummal megcsonkított Magyarország minden településén egyszerre kondultak meg a harangok, és egész nap zúgtak az aznap délután négykor aláírt békeszerződés elleni országos tiltakozásként. A trianoni országvesztés századik évfordulójáról a magyar repülős társadalom, 2020. június 4-én országos emlékrepüléssel fog megemlékezni.

Az emlékrepülés gondolata Szakács Gábor Boeing-kapitánytól, a Travel Service légitársaság magyarországi főpilótájától és repülési igazgatójától származik. Az emlékrepülés megszervezésébe Talabos Gábor, a magyar kisgépes repülés ikonja, élő legendája is bekapcsolódott.

A tervek szerint, az emlékrepülésen részt vevő pilóták az egész országban a saját repterükről fognak a magasba emelkedni június 4-én, és a repülőtérhez legközelebb fekvő település légterébe pontosan tíz órakor, az egy évszázaddal ezelőtt elkezdődött országos tiltakozás időpontjában fognak beérkezni, hogy néhány méltóságteljes tiszteletkörrel emlékeznek meg a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról.

Köröző kisgépek felbukkanása várható Baja, Balatonfőkajár, Becsehely, Börgönd, Budaörs,  Debrecen, Dunakeszi, Eger, Fertőszentmiklós, Gödöllő, Hajdúszoboszló, Hévíz, Jakabszállás, Nagykanizsa,Nyíregyháza, Székesfehérvár, Sopron, Szeged, Szombathely, Tata, Tatabánya, Tököl településeken.

( Forrás : origo.hu )