Koronavírus - / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szerda éjjel a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet.

Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is.  Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.

Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt.

Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelentek a rendeletek is. 

A rendelet szerint a kormány – ettől függetlenül – háromhavonta felülvizsgálja, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására.

Müller Cecília országos tisztifőorvos is célzott korábban, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselés esetében is „várható változás”, a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben nincs szó a vásárlási sávról, a maszkviselés pedig marad:

 a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön ezt követően is kötelező leszkivéve a 6 éven aluli gyermekeknek valamilyen módon eltakarni a szájat és orrot, illetve a vendéglátóhelyeken dolgozóknak is maszkot kell hordani.

Az MTI értelmezése szerint ugyanakkor az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben,

AZ ÚJ SZABÁLYOK KÖZÖTT MÁR NINCSENEK MEGSZABOTT IDŐKORLÁTOK A BOLTI VÁSÁRLÁSOKRA NÉZVE.

Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban – írja a index.hu.

A döntés részleteiről várhatóan a csütörtök délelőtti kormányinfón tájékoztatnak majd.