Szigorítja az országba belépést a kormány!

 

MTI

A helyzet súlyosságát mi sem igazolja jobban, mint Istentiszteleti időben tartunk sajtótájékoztatót – kezdte Gulyás Gergely miniszter.

A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Itthon egyre kevesebb az aktív fertőzött, a további csökkenést szeretnék garantálni.

Az első csatát megnyertük, az életet sikerült több részletben újraindítani az életet, Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország – mondta.

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről lehessen behurcolni a vírust. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza.

Az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. További hazai korlátozás egyelőre nem indokolt. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába. A zöld kategóriákba tartozóknál vállalható az átlépés, ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga jelzést használnak. Ezt a listát tisztifőorvosi határozatban teszik közzé.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják, ha gyanús, karatnénba kell vonulni.

Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje. A sárga országból érkező magyar az első negatív teszt után lehet elhagyni a karantént magyar állampolgárnak, vörösnél két teszt kell.

Külföldinél a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból nem lehet belépni.

A tranzit és teherforgalom kivétel.

A kormány újra és újra felülvizsgálja a listát, a jelenlegi adatok szerint döntött ma a tisztifőorvos. Szerdánként vizsgálják felül a helyzetet, ha kell, a sárga vagy vörös kategóriába tartozó országok száma bővülhet. Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában, ahogy az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és USA is.

Vörös Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia. Moldova, Montenegró és Ukraja.

Ázsiai országok közül mindenki ide tartozik, Afrikából sincs kivétel, és Dél-Amerika is ide esik, Ausztrália és Óceánia is.

Horvátországnál a növekedés nagy, de alacsony a fertőzöttek száma, ezért Horvátország a zöld kategóriában van.

Ki fizeti a vizsgálat költségét, ez fontos kérdés. Mindenki felelőssége van abban, hogy külföldre utazzon, ezért a kockázatot maga vállalja. Augusztus 1-ig vállalja a kormány a teszteket, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell teszteltetni, ha nem akarja kivárni a 14 napos karantént. A kormány, ha kell, azonnal intézkedést fog hozni, ha nem szükséges, hetente vizsgálja felül az országok listáját.

Zöld országból szabad a belépés, csak szúrópróbaszerűen van ellenőrzés – mondja kérdésre válaszolva. Július közepén döntenek az augusztus 20-i rendezvényről.

Kérdés az is, miért nem szolgáltat nemzetközileg adatot Magyarország, mire Gulyás azt mondta, félreértés lehet, folyamatosan szolgáltatják az adatokat. Turistaforgalom repülővel sárga jelzésű országokból sem lesz – mondta Gulyás.

Mikortól élnek a szabályok, Görögországgal mi a helyzet, a magyarok Szerbián keresztül jönnek haza? A szerb-magyar határátkelőn a szabályok alkalmazandók, azok szerda 0 órától lépnek hatályba.

A teszteket a lakóhelyen kell majd elvégezni, telefonon tudja jelezni a háziorvosnál az igényt, majd helyben megtörténik a tesztelés, az eredmény 24 órán belül megvan.

(forrás : hvg.hu /magyarkozlony.hu )