A pedofil felvételek mögött jelentős százalékban szexuális bűncselekmény áll

Dr. Lazáryné Illés Mária igazságügyi pszichológus szakértő, a Barnahus-szolgálat szakmai vezetője.

Nap mint nap találkozik olyan gyerekekkel, akik szexuális bűncselekmény áldozatává váltak.

„Tizenkilencezer, gyermekekről készült pornográf felvétel Kaleta Gábor számítógépén. A felvételek mögött olyan szexuális bűncselekmények is állnak, melyekben gyermekeket kényszerítettek szexuális tevékenységekre. Mi ‚ismerjük’ ezeket a gyermekeket. A Barnahus-szolgálatnál nap mint nap belenézünk a szemükbe, és látjuk a visszafordíthatatlan károkat, az életre szóló traumát, melynek feldolgozásához rengeteg idő, munka, szeretet és türelem kell” – írta blogbejegyzésében dr. Lazáryné Illés Mária.

„A pedofília egyszerre pszichoszexuális fejlődési zavar és személyiségzavar is. Van olyan szakmai álláspont, hogy a személyiségzavarok nem terapizálhatók és nem gyógyíthatók. A szombathelyi Barnahus-szolgálatban arra van gyakorlatunk, hogy a pedofil elkövető olyan, mintha kettős személyisége lenne: az egyikkel tökéletesen belesimul a társadalom normarendszerébe, és soha semmilyen bűncselekményt nem követ el. Miközben, szinte a kamaszkor kezdetétől ez a pszichoszexuális fejlődési zavar működik benne, és próbálja a beteges vágyát kielégíteni” – írja a szakember.

Szexuális zaklatás ábrázolása. * PIXABAY

„Nem tudom, van-e gyógy­mód a pedofil emberek számára. De nem is hiszem, hogy lenne. Pont ezért nem beszélhetünk megoldásról, csak dolgokról, amiket saját gyermekeink megóvása érdekében tehetünk, például nem osztva meg róluk tartalmakat a közösségi médiában, és ami még fontosabb: érzelmi biztonságot adva nekik. Tapasztalataink alapján mondhatom, mind a pedofília, mind a szexuális abúzus áldozatai döntően azok a gyermekek, akik érzelmileg sérültek, a család által többé-kevésbé elhanyagoltak. Őket találják meg a pedofilok, az online ragadozók. A pedofil felvételek mögött jelentős százalékban szexuális bűncselekmény áll: ráveszik a gyermeket arra, hogy valamit csináljon meg, és erről készítenek videófelvételt, fényképeket. Az ilyen felvételeket nézőknél súlyosbító tényező, hogy az elkövető emberileg olyan helyzettel azonosul, melyben elfogadja, hogy el lehet követni szexuális bűncselekményeket a gyermekek ellen. Minden felvétel mögött hús-vér gyermekek állnak, akiknek a lelke tönkrement az alatt a folyamat alatt, miközben a felvételt készítették róluk. Tönkrement egy életre.”

(Forrás : vaol.hu )