Már nem olyan vidám hely az iskola, mint korábban?

Sajnos már lassan itt a tanévkezes és sok gyerek  már most félelemben van miatta.

Már nem olyan vidám hely az iskola, mint korábban? Rendszeresen bántanak szóban vagy fizikailag? Már az interneten sincs nyugtod?

Iskolai bántalmazásnak azt nevezzük, amikor egy tanuló a másikkal szándékosan olyat tesz vagy olyat mond neki, ami bántó. Ez legtöbbször nem csak egyszer történik meg és nem is véletlen, hanem szándékos az elkövető részéről. Minden ilyen esetben erőfölényben van az elkövető. A folyamatban általában többen vesznek részt: az elkövető, az áldozat, a szemlélődők, az elkövető és az áldozat segítői, valamint szülők, tanárok, akik közvetve szintén részesei az eseményeknek. A bántalmazásnak több formája létezik. Történhet fizikailag, szóban, közösségi szinten és online is. Fizikai bántalmazás a testi fenyítés és erőszak, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. Közvetett bántalmazásnak a kiközösítést és zsarolást nevezzük, az internet megszületése óta pedig online bántalmazásnak minősül a cyberbullying.

Lehet, hogy máshol is hallottad már a bullying kifejezést. Ezt azért használjuk, mert a bántalmazás szónál sokan csak fizikai bántalmazásra gondolnak, de az iskolában nemcsak ez fordul elő. Ugyanolyan fájdalmat okozhat az elszenvedő félnek a sorozatos beszólás, gúnyolódás és kiközösítés is.

KÉRJ SEGÍTSÉGET!

MIT TEGYEK, HA A GYEREKEM BULLYING ÁLDOZATA?

  • Próbáljon nyugodt maradni. A zaklatás szörnyű érzés és sok sérülést okozhat, de fontos, hogy milyen konfliktuskezelési modelleket ad tovább a gyermekének. A fizikai erőszakkal való fenyegetés, a közösségi médiától való eltiltás vagy a támadásra buzdítás egyaránt nagyobb károkat okozhat.
  • Ha van nyoma az interneten vagy a telefonon, mentsenek le képernyőfotókat a zaklatásról. A képeket őrizze Ön, hogy a gyermekének ne kelljen a saját telefonján szembesülnie velük újra és újra. Segítsen neki a zaklató letiltásában és a beállítások módosításában, például abban, hogy ne tudjon olyan személy kapcsolatba lépni vele, aki nem az ismerőse.
  • A nem kívánt tartalmat mindenképpen jelentsék a közösségi oldal üzemeltetőinek. A biztonsagosinternet.hu oldalon bejelentést lehet tenni, ha valakiről hozzájárulása nélkül tettek közzé tartalmat, és segítenek eltávolítani azt.
  • Vegye fel a kapcsolatot a szülőtársakkal, ha lehetősége nyílik rá, a bántalmazó szüleivel is. Biztosan nagyon zaklatott, de próbáljon nyitott és együttműködő maradni, így jobb eséllyel tudják mindenki számára megnyugtatóan rendezni a konfliktust.
  • Ha a bántalmazó szüleivel nem tud kapcsolatba lépni, érdeklődjön a többi szülőnél, hátha mások gyermekei is kerültek hasonló helyzetbe. Vigyázzon arra, hogy ne adjon ki túl sok részletet gyermeke magánéletéről, ne mutassa meg konkrétan a képernyőfotókat másoknak. Ezek nagyon magánjellegű üzenetek és képek, az is megalázó lehet, ha harmadik fél látja őket.
  • Vonja be a gyermeke osztályfőnökét, ha a zaklató másik osztályba jár, akkor az övét is. Kezdeményezzen közös beszélgetést a pedagógusokkal és a bántalmazó szüleivel, ahol megoldást keresnek a problémára.
  • A beszélgetés során javasoljon resztoratív technikákat a probléma kezelésére, például iskolai mediátor bevonását. A jóvátételi eljárás célja az, hogy a kialakult konfliktust kezelje és jó kapcsolatot alakítson ki a közösségen belül. Ez sokkal hatékonyabb megoldás, mint az iskolaváltás, hiszen a probléma azzal nem oldódik meg, csak az elszenvedő vagy a bántalmazó kerül ki a helyzetből, ami bármikor újratermelheti önmagát
  • A megbeszélésbe nyugodtan vonják be a gyermekvédelmi felelőst, az iskolapszichológust vagy az iskolai szociális munkást
  • A konfliktus jogi útra terelését csak legvégső esetben javasoljuk, egy eljárásban nem csak az elkövető, de az elszenvedő is sérülhet és újabb traumákat szerezhet.

 

KÉRJ SEGÍTSÉGET!

(Forrás : kerjsegitseget.com / bunmegelozes.info )
(Kiemelt kép : geralt /pixabay )