Chilis termékek a celldömölki termelői piacon

A mai nap termelői piac jártunk és Nagy Gergővel beszélgetünk és kértük avasson be minket mivel  is foglalkozik.

Nagy Gergő
„Fiatalon belecsöppentem ebbe a világba!
Édesapám másodállásban palántaneveléssel foglalkozik 30 éve lassan, így míg másnál fű zöldell, nálunk fóliasátor alatt iperedő apró zöldség palánták, illetve később zöldségek töltik be a kertet.
Gyermekkoromban mindig segítettem neki, és egyre jobban megszerettem ezt az egész világot, olyannyira hogy agrár pályán mentem tovább, és szereztem meg az agrár mérnök diplomám. Az egyetemen elvégzése után kicsit komolyabban elkezdtem foglalkozni palántaneveléssel, zöldség és gyümölcs, és nem utolsó sorban a chili termesztéssel!
A chili felőli érdeklődési köröm, egy chili maggal kezdődött ezelőtt 4 évvel! Olyannyira bejött a gondozása, nevelése, hogy elkezdtünk először palántákat értékesíteni, majd termést, és 3. éve már krémeket, szószokat és savanyúságokat is készíteni, majd továbbadni őket!
Legelső munkafolyamat a vetés, chiliről van szó, így ezt jóval korábban kell elkezdeni, mint egy hagyományos paprikánál! Lámpával, fűtéssel, megfelelő páratartalom, odafigyelés mellett már január elején hozzá lehet fogni, én viszont február közepén állok neki, mivel adott nálunk fűthető fólia. 2-3 hét elteltével kezdenek előbújni a csíra növények, innentől kezdve megfelelő hőmérséklet, öntözés, páratartalom mellett el kezdhetnek növekedni. A megfelelő nagyságú palántákat a májusi fagyok elmúltával bátran ki lehet ültetni, vagy fóliasátor alatt hajtatni.
Én mind a kettőt alkalmazom!
Idén körülbelül 200-300 Chili tővel vágtam neki a szezonnak, ehhez adódik a többi zöldségféle, ami szerepet gyártásában a krém gyártásban. Minden évben egyre növekszik az állomány. Ez egyre növekvő munkát, odafigyelést és felelősséget jelent. Sajnos a mezőgazdaság nem csak rajtunk, az időjáráson is múlik! Idén ez nem volt kedvező l.
Minden év augusztusában elkezdődik a feldolgozás, először a korai Jalapenoból készül roppanós, édes-savanyú csípős Ecetes savanyúság, majd ezt követi a Pfefferóni, ami szintén hasonló munkafolyamaton esik át. Krémek, szószok készítése szeptember elejétől október közepéig tart. Minden egyes munkát, egy előtte napi szüret előz meg.
Majd a végén mindegyiket üvegbe töltjük és kerülnek a polcokra. Ügyelünk mindig, de ebben a vírusos helyzetben még jobban a fertőtlenítésre, sterilizálásra.
NAGY GERGŐ-Chilidise
Saját alapanyagokból készül minden, mert így tudjuk ellenőrizni még jobban, hogy 100%-osan olyan zöldségből, gyümölcsből készülnek, ami a feldolgozás előtti napokban, hetekben nem kapott semmiféle permetszert!
A munkálatokban nagy segítségemre volt unokatestvérem, Csenger, és barátnőm, Virág!
NAGY GERGŐ-Chilidise
Termék paletta az előbb említett Ecetes Jalapeno, Pfefferóni savanyúságok, csemege, erős, chili és Exxtra krémek, gyümölcsös (kajszibarackos és barackos) szószokból tevődik össze! Évről évre kísérletezek még több féle, ízű termék előállításával.
Mint fiatal termelő, célom a közeljövőben a gazdaságom fejlesztése, és azon belül a chili termékeimet, minél szélesebb körben megismertetni, felhívni az emberek figyelmét a chili jótékony hatásaira, illetve szeretnék különböző országos és nemzetközi versenyeken részt venni velük.”
(Kezdőképünk: 9500.hu  )
( A 9500.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek  üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet!
Engedély kérhető a 9500.hu.info@gmail.com email  címen .
Megértésüket köszönjük.)