Európai Uniós projektzárót tartottak Celldömölk Város Önkormányzatánál a Celldömölk ivóvízminőség-javító program megvalósulásának alkalmából

szerző / fotó:
Európai Uniós projektzárót tartottak Celldömölk Város Önkormányzatánál a Celldömölk ivóvízminőség-javító program megvalósulásának alkalmából. A projekt 427.49 millió forintba került. Az ülésen megjelent Marton Ferenc Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Fehér László Celldömölk város polgármestere, Hencz Kornél alpolgármester, Krenner Róbert Vasivíz elnök vezérigazgatója, Szalai Róbert műszaki igazgató és Farkas Gábor jegyző. Fehér László polgármester a bevezetőjében röviden vázolta a projekt indulásától eltelt néhány év munkálatait. Kiemelte az iszákfai csatornahálózat létrejöttét. Szólt a beruházok pontos, minőségi munkáiról. Megköszönte a Szabadics KFT és a Hidrofilt KFT minden igényt kielégítő tevékenységét a projekt sikeres elvégzése érdekében.

9500.hu részére adott interjút a Vasivíz vezérigazgatója, Krenner Róbert a Celldömölk várost érintő projektről.

Városunk több évtizedes vízminőségi problémáját sikerült e fejlesztéssel lezárni. Időszerű volt egy ivóvízminőség-javító létesítmény. A kutakból kitermelt ivóvizet nem tudtuk megfelelően a hálózatba vezetni, és ez különböző problémákhoz vezetett. Konkrétan a vas és ammónia tartalom volt az, ami külön-külön is meghaladta a kívánatos értékhatárt. Két vízminőség keverésével tudtuk előállítani azt a megfelelő színvonalat, ami a lakossághoz eljuthatott. Ez a munka nagy odafigyelést igénylő folyamat volt. Ezzel a projekttel jelentős mértékben javult az üzembiztonság illetve a minőségi vízellátás. Hat kút gépészetét újítottuk fel a kivitelezővel közösen. Megújult a telepen a vezetékrendszer, új épületben egy ivóvíz tisztító, kétsoros szűrőtartályokból álló technológiát építettek ki. A hálózatban lévő szennyeződéseket, lerakódásokat, a Vasivíz munkatársai kitakarították. A sikeres próbaüzem után minden paraméterében megfelelő, egészséges ivóvizet tudunk szolgáltatni a lakosságnak. A kiindulási árkalkuláció 250 millió forint volt. Az időközben elszabaduló árak és a műszaki tartalom véglegesítése a teljes beruházás összegét 427 millió forintra növelte. Európai Uniós támogatásból, a város mint kedvezményezett tudta ezt a fejlesztést megvalósítani. Az Uniós előírásoknak megfelelően a mai nappal lezárult a projekt.

9500.hu azt a kérdést intézte a városvezetés illetve a Vasivíz illetékesei felé, hogy a közeljövőben elinduló, a várost átszelő, a Közútkezelő Vállalat kezelésében lévő főút felújítása előtt megtörtént e az út alatti hálózat felülvizsgálata?

Fehér László polgármester és Krenner Róbert vezérigazgató válaszaikban elmondták, hogy a főhálózat kamerás vizsgálata megtörtént, az oldalbekötések teljeskörű vizsgálata még nem történt meg, folyamatban van.