Tóth Csaba Munkácsy díjas festőművész „Pater Noster” című kiállítása Celldömölkön

szerző / fotó:

 

Fehér László polgármester köszöntötte a kiállításon megjelenteket. Örömét fejezte ki annak, hogy ismét egy térben köszönthető egy művész kiállítása. Mint mondotta, mindig öröm az, hogy szűkebb pátriánk Vas megye neves alkotóival és alkotásaival találkozhatunk városunkban. Kiemelte, hogy Tóth Csaba alkotásainak világos üzenete van az emberek számára, a szépségről, a harmóniáról, az életről.

Fehér László polgármester

Ezt követően Prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, egyetemi tanár méltatta a művészbarát életútját, alkotásait. Őt követte Farkas Csaba a Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője. Elmondta, hogy a Kiadó elkötelezett a Vas-megyei szerzők, művészek munkái iránt. Majd ezután Németh Katalin az intézmény művészeti előadója beszélgetett a művésszel. Tóth Csaba azzal kezdte a beszélgetést, hogy az Ő művészete a saját kultúránk a saját művelődésünkről a saját hagyományainkról szól. Úgy gondolja, hogy a művészet akkor lesz innovatív, ha az embert újítja meg. Szükség van szerinte a megújulásra, vissza kell találnunk az ezeréves gyökereinkhez, hitünkhöz. Beszélt művei kapcsán a szakrális térről, ami a liturgiának a tere. Úgy látja, hogy az kereszténység itt Európában kihalófélben van, festményeivel egy közös művelődéstörténeti örökséget kíván megjeleníteni.

Tóth Csaba Németh Katalin

Képein megjelenő   latin feliratok az egyházra, illetve az egyetemes szakrális nyelvre utalnak. Ifjú korában igazából nem tudta még eldönteni, hogy régész, vagy festő legyen, képeivel úgy gondolja, hogy régészként is láttatni kívánja azt a bölcsőt ahonnan életünk elindult. Amikor a gyökerek nem táplálják a koronát egy fánál, akkor az elsorvad, kiszárad. Úgy látja, hogy ma nem érezzük igazán, hogy ezek a gyökerek adják jelenben a mindennapjainkat. Ha az ember elszakad az értékektől, akkor nem mondhatjuk magunkat felsőbbrendűnek, akire fel lehet nézni. Szólt egy tudományos értekezéséről is, ahol Leonardo da Vinci egyik festményéről írt tanulmányt, amely a Szépművészeti Múzeumban található. Szerinte a kép nem leonardói műhelymunka, hanem igenis az olasz művész munkája. Végezetül elmondta, hogy műveivel üzenni kíván mindazoknak, akik a kiállító termekben megtekintik alkotásait.  Belső késztetésből készült festményeivel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, a keresztény hitvalláshoz. A kiállítást Kaisinger Ildikó énekművész előadása színesítette.