Tovább csökkenhet az egészségügyben dolgozó szakemberek száma a kötelező védőoltás bevezetésével

A védőoltás felvétele minden még be nem oltott az egészségügyi dolgozónak kötelező (beleértve az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat, a betegszállítókat, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat is). Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak (pl. idősotthonba bejáró orvosoknak). 

A MÉG BE NEM OLTOTT EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK LEGKÉSŐBB SZEPTEMBER 1-IG FEL KELL VENNI AZ OLTÁS ELSŐ DÓZISÁT.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában  jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás.

Pedig év elején a szakemberek még mindenkit megnyugtattak, hogy a munkáltatók nem kötelezhetik a koronavírus elleni védőoltás beadatására a dolgozóikat, és sem hátrány, sem előny nem kapcsolódhat a munkavállalóknak ehhez a döntéséhez – magyarázták a munkaügyi szakjogászok. 

ÁLTALÁNOSSÁGBAN A MUNKÁLTATÓKNAK NINCS TÖRVÉNYES JOGUK A KORONAVÍRUS-OLTÁS BEADATÁSÁNAK MEGKÖVETELÉSÉRE. KÖTELEZŐVÉ UGYANIS A HATÁLYOS JOGSZABÁLY SZERINT CSAK AKKOR TEHETNEK ILYESMIT, HA AZ ADOTT OLTÁS FELVÉTELÉT VALAMILYEN JOGSZABÁLY ELŐÍRJA.

Ezt a helyzetet változtatta meg a kormányfő bejelentése, aki nemcsak azt mondta el, hogy lehetőség van a harmadik vakcina beadatására, de azt is közölte, hogy szigorításokat vezetnek be az egészségügyi dolgozók körében.

A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, viszont hoztunk egy döntést: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Egyébként is számos kötelező oltást fel kell venniük, ez a lista most bővül

– mondta a miniszterelnök.

A hír hallatára voltak olyanok, akik még aznap benyújtották rendkívüli felmondásukat.