Hatalmas hiba a Szputnyik után Janssent kérni

Az Index információi szerint vannak olyan, Szputnyikkal oltott állampolgárok, akik a szakmai ajánlások ellenére is beadatták a Janssent harmadik oltásként – történt ehhez hasonló többek közt Győrben is –, illetve a napokban több olvasó is jelezte a lapnak, hogy az utazásból fakadó nehézségeket így szeretnék orvosolni.

A lapnak nyilatkozva Falus András immunológus a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a két vakcinát nagyon nem érdemes keverni. Magyarázata szerint ugyanis mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását – hívta fel a figyelmet.

Az emlékeztető oltásokat a következőképpen lehet kombinálni:

  • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
  • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
  • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
  • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
  • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
  • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik
Nagy méretű kép
Fotó: Rékassy Balázs

A táblázatból jól látszik, hogy az oltás elsősorban azoknak fontos, akik valamilyen oknál fogva nagy kockázatnak vannak kitéve. Ez a kockázat lehet egy betegség, a magas életkor vagy a nagy kitettség a fertőzésnek. „Ha ezek valamelyike teljesül, és az illető ráadásul Sinopharm-vakcinát kapott, akkor mindenképp érdemes felvenni a harmadik oltást” – jelentette ki Falus András immunológus.