Szilveszteri vendégvárók

SONKÁVAL TÖLTÖTT POGÁCSA

  • 1csomfriss élesztő
  • 1dltej
  • 1tkcukor
  • 70dkgliszt
  • 20dkgmargarin
  • 2tk
  • 2dbtojás
  • 3dltejföl
  • 15dkgfőtt füstölt sonka
  • 20dkgsajt
  • 1dbtojássárgája
  • A sonkával töltött pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. 
  • A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztőt és összegyúrjuk a sóval, a tojással, és a tejföl 3/4-ével. A tésztát lefedjük és egy órán át pihentetjük.
  • A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és a felét megkenjük 2-3 evőkanálnyi tejföllel. Megszórjuk apróra vágott sonkával, reszelt sajttal és ráhajtjuk a tészta másik felét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk sajttal.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Általában Szégyen veszélyes sonkával sajttal töltött pogácsa -  ibrahimballican.com
SONKÁVAL TÖLTÖTT POGÁCSA

JUHTÚRÓS-TÖKMAGOS APRÓPOGÁCSA

HOZZÁVALÓK

  • 50dkgliszt
  • 25dkgjuhtúró
  • 20dkgvaj 
  • 5dkgélesztő
  • 1tkcukor
  • 0.5dllangyos tej
  • 1pohtejföl
  • 2dbtojássárgája
  • 1dbtojás a kenéshez
  • 2tk
  • 5dkghámozott tökmag + a tetejére
  • A tejet a cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.
  • A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. 
  • Egy tálban tesszük a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Közepébe mélyedést alakítunk ki és beleönjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját és a sót. összedolgozzuk az alapanyagokat és végül hozzáadjuk a pirított tökmagot.
  • Az egészet alaposan összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, meghintjük liszttel és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.
  • A megkelt tésztát átgyúrjuk néhányszor, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, majd mindegyik tetejét megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk tökmaggal.
  • A sütőt 180 fokra melegítjük, közben hagyjuk még a pogácsákat kelni. Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Klasszikus vendégváró egy kis csavarral: juhtúrós aprópogácsa, ahogy még  nem próbáltad! | Mindmegette.hu
JUHTÚRÓS-TÖKMAGOS APRÓPOGÁCSA

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .