SONKÁVAL TÖLTÖTT POGÁCSA
- 1csomfriss élesztő
- 1dltej
- 1tkcukor
- 70dkgliszt
- 20dkgmargarin
- 2tksó
- 2dbtojás
- 3dltejföl
- 15dkgfőtt füstölt sonka
- 20dkgsajt
- 1dbtojássárgája
- A sonkával töltött pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztőt és összegyúrjuk a sóval, a tojással, és a tejföl 3/4-ével. A tésztát lefedjük és egy órán át pihentetjük.
- A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és a felét megkenjük 2-3 evőkanálnyi tejföllel. Megszórjuk apróra vágott sonkával, reszelt sajttal és ráhajtjuk a tészta másik felét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
JUHTÚRÓS-TÖKMAGOS APRÓPOGÁCSA
HOZZÁVALÓK
- 50dkgliszt
- 25dkgjuhtúró
- 20dkgvaj
- 5dkgélesztő
- 1tkcukor
- 0.5dllangyos tej
- 1pohtejföl
- 2dbtojássárgája
- 1dbtojás a kenéshez
- 2tksó
- 5dkghámozott tökmag + a tetejére
- A tejet a cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.
- A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
- Egy tálban tesszük a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Közepébe mélyedést alakítunk ki és beleönjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját és a sót. összedolgozzuk az alapanyagokat és végül hozzáadjuk a pirított tökmagot.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, meghintjük liszttel és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk néhányszor, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, majd mindegyik tetejét megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk tökmaggal.
- A sütőt 180 fokra melegítjük, közben hagyjuk még a pogácsákat kelni. Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
