A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszer, jellegzetes illatot és ízt kölcsönöz az ételeknek, és lenyűgöző gyógyhatásai vannak , kulcsfontosságú összetevője az allicin, amely antibakteriális, antivirális, gombaölő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett fokhagymában rengeteg vitamin és tápanyag is található: A, B komplex és C-vitamin, fehérje, kálium, kalcium, cink, réz, vas, szelén, mangán és sok más vegyület.

Csökkenti a koleszterinszintet
Több tanulmány is kimutatta, hogy napi 600-900 mg fokhagyma fogyasztása 5-18 %-kal csökkenti a koleszterinszintet és a káros lerakódásokat az erekben. A fokhagyma antioxidáns tulajdonságai segítenek a káros szabadgyökök kisöprésében, így csökkentve a „rossz koleszterin”, az LDL okozta kárt az erekben. A fokhagyma meggátolja a májat a túl sok LDL termelésétől. Tehát ha rendszeresen fogyasztunk friss fokhagymát, azzal jelentősen csökkenthetjük az LDL koleszterinszintet anélkül, hogy a jótékony (HDL) koleszterinszintet befolyásolnánk.
Csökkenti az ízületi gyulladások okozta fájdalmat
Csökkenti a fájdalmat és az ízületi gyulladás más tüneteit is. Aloe vera krémmel keverve pedig nyugtatja a gyulladt és fájó reumás ízületeket. A fokhagyma több hatóanyaga is segít az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében.
Segít a fogyásban
A gyulladáscsökkentő hatása segít szabályozni a zsírsejteket a testben – az elhízás első számú tényezőit. A fokhagyma természeténél fogva víz hajtó hatású a benne lévő olajok és a kis moláris tömegű cukrok miatt. A nyers fokhagyma vagy fokhagyma étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása segít megtartani az egészséges testsúlyt.
Megelőzi a rákot
Segít megelőzni a rákok, különösen az emésztőrendszeri rákok kialakulását; meggátolja a daganatok további növekedését és csökkentve más tumorok méretét. A fokhagymában lévő allil-kén lelassítja a rákos sejtek növekedését. Azok számára, akiknek családjukban előfordult rákos megbetegedés, ajánlott a fokhagyma napi fogyasztása, hogy csökkentsék a kialakulásának kockázatát.
Csökkenti a magas vérnyomást
A fokhagyma bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást. Értágítóként működik, ezzel könnyítve a vér áramlását. A fokhagymának jelentős szerepe van a vérrögök kialakulásának megakadályozásában is; ez segít a vérnyomás csökkentésében. A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek akár öt hónapon át kellene fokhagymakapszulát fogyasztaniuk naponta, hogy lecsökkentsék a vérnyomásuk szintjét – de előtte mindenképpen konzultáljanak egy szakemberrel!
Csillapítja a köhögést
A fokhagyma meglepően jó szelén-, mangán-, B6- és C-vitaminforrás: ezek a vegyületek pedig erősítik az immunrendszert. A fokhagyma antibakteriális hatóanyagai remek köhögéscsillapítóvá (és más torokirritációk kezelőjévé) varázsolják ezt a növényt. A fokhagyma étrend-kiegészítők rendszeres szedése csökkentheti a megfázás gyakoriságát, valamint segítséget nyújt az olyan tüdőbetegségek kezelésében, mint például az asztma. Ezek mellett köptetőként is funkcionál, így fogyasztása elengedhetetlen a krónikus hörghurutban szenvedők számára.
Csökkenti a vércukorszintet
Az inzulin kiválasztásának növelésével képes szabályozni a vércukorszintet. A fokhagyma napi fogyasztása stabilizálja a vércukrot, valamint védelmet nyújt a cukorbetegség ellen azok számára, akiknél magasabb a diabétesz kialakulásának a kockázata.
Ahhoz, hogy a fokhagyma minden gyógyhatását kiélvezhessük, együk frissen és nyersen! Azok számára, akik nem szeretik az erős ízét, a fokhagyma különböző porok, kapszulák és krémek formájában is kapható. A legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat a fokhagyma fogyasztása során, viszont nagy mennyiségben fogyasztva gyomorégést vagy felfúvódást okozhat.