Veszélyhelyzet :koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló újabb kormányrendeletek és határozatok.

A Magyar Közlönyben megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló újabb kormányrendeletek és határozatok.

• A kormány a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet léptetett életbe.

• A kormány döntött arról is, hogy a bölcsődékben, óvodákban a polgármester rendelhet el rendkívüli szünetet, erről soron kívül tájékoztatja az emberi erőforrások miniszterét.

• 90 nappal meghosszabbodik az egészségügyi dolgozó engedélyének érvényességi ideje, ha az a  veszélyhelyzet időtartama alatt jár le, tevékenysége ez alatt sem szünetel.

• A célzott népegészségügyi szűrővizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnéséig felfüggesztik.

• Fogorvosi alapellátásban csak sürgősségi ellátás nyújtható.

• A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

• A veszélyhelyzet időtartama alatt és még utána 90 napig az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak. Ezt a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti.

• A veszélyhelyzet idején a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, a betegeknek a tanácsadás távkonzultációval is történhet.

• Az egészségügyi szakdolgozók, orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek továbbképzése december 31-éig távoktatás formájában tartható meg.

• A koronavírus járvány elleni védekezéshez újabb 2 milliárd forintot csoportosítanak át az egészségügybe.

• A veszélyhelyzet idejére elrendelik a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló határozatfelfüggesztését az egészségügyi dolgozók vonatkozásában.

Jönnek az akciócsoportok

A köznevelésért felelős államtitkár vezetésével megalakul a Koronavírus Oktatási Akciócsoport, amelynek feladata a digitális távoktatáshoz szükséges szakmai és infrastrukturális feltételek biztosítása.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vezetésével megalakul a Mobil Járványkórház Létrehozásáért Felelős Akciócsoport, amelyek feladata a mobil járványkórház felállítása érdekében szükséges azonnali intézkedések végrehajtása. A honvédelmi miniszter vezetésével megalakul a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata:

• az ország működéséhez létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok azonosítása.

• a felügyelet esetleges átvételéhez szükséges előkészületek megtétele.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vezetésével megalakul a Nemzetközi Koordinációért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata:

• valamennyi koronavírus által érintett állam védekezési és intézkedési gyakorlatának vizsgálata,

• nemzetközi tudásbázis létrehozása.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára vezetésével megalakul a Kommunikációs Akciócsoport.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével megalakul a Rendkívüli Jogrendi Szabályozásért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata a koronavírus világjárvány és negatív hatása elleni hatékony fellépés érdekében szükséges veszélyhelyzeti jogi szabályozás megalkotása.

A pénzügyminiszter vezetésével megalakul a Koronavírus Pénzügyi Akciócsoport, amelynek feladata a védekezés és a koronavírus világjárvány miatt szükséges új államháztartási rend kialakítása.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével megalakul a Gazdasági Újraindítási Akciócsoport, amelynek feladata a koronavírus világjárvány magyar gazdaságra gyakorolt hatásainak ellensúlyozása.

Az emberi erőforrások minisztere által kijelölt személy vezetésével megalakul a Koronavírus Kutató Akciócsoport, amelynek feladata a betegség ellen felhasználható gyógyszerek és gyógymódok kifejlesztése.

Az országos rendőrfőkapitány vezetésével megalakul a Határellenőrzési Akciócsoport, amelynek feladata Magyarország határátkelőhelyeinek koronavírus világjárvány-helyzetnek megfelelő működtetése.

Hétfőtől – digitális tanrend

Az emberi erőforrások miniszterének és az innovációs miniszternek az iskolák működési rendjét úgy kell meghatározniuk, hogy hétfőtől az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben történik.

A digitális munkarendben a pedagógusok és a tanulók nem találkoznak személyesen.

A szülők igényei alapján, indokolt esetben, a meg kell szervezni a gyermekek, tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét. Az iskolákban az intézmény vezetőjének, illetve helyettesei közül legalább egyiküknek, vagy a helyettesítési rendben kijelölt személynek munkanapokon munkaidőben bent kell tartózkodnia.

(A 24.hu gyűjtése.)

(Forrás nyugat.hu)