Kijárási korlátozás lép életbe szombattól!

Cikkünk frissül.

A korlátozás részletei megtalálhatóak a mellékelt kormányrendeletben.


Kijárási korlátozást vezet életbe Magyarország egész területére március 28 április 11 között –  közölte Orbán Viktor. a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. 

Csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatók el a lakóhelyek,írja az index.hu

Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése alőtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére” – mondta Orbán. „A magyarok fegyelmezetten a társalmi érintkezések méretét tizedére csökentették” Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor „egy légy sem repülhet ki”.

  • A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk.
  • Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.
  • Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

– mondta Orbán, megjegyezve, hogy szabálysértés, ha nem tartják e a szabályozást, de „nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kel az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés” – mondta Orbán.

Szükség esetén azonban ötezer feletti akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.