Madarász Viktor és lánya festményeit mutatják be a szombathelyi Smidt Múzeumban

Madarász Viktor és lánya, Adeline festői örökségét mutatja be az a tárlat, amely április 20-án nyílik és 2024. december 31-ig tekinthető meg a szombathelyi Smidt Múzeumban – közölték a szervezők csütörtökön a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

    Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón felidézte: Madarász Viktor az egyik legnagyobb magyar történeti festő, a romantika egyik legjelentősebb alakja volt.
    Hozzáfűzte: az áprilistól látható az Örökségünk a Madarászok címet viselő időszaki kiállítás 40, a Madarász-hagyatékból származó festményt és műtárgyat vonultat fel. Ezek közül több évek óta raktárban pihent, nem volt látható a nagyközönség számára, ezért szavai szerint különösen nagy öröm, hogy erre a következő másfél évben Szombathelyen nyílik majd lehetőség.
    Hozzáfűzte: a kiállításon a festő személyes tárgyait, például műtermének egyes darabjait is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett olyan fényképfelvételeket láthatnak a kiállításon, amelyek a család életébe engednek bepillantást.
    Beke Károly, a Madarász-gyűjteményt gondozó Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Madarász Viktor az a festő, aki egészen a világosi fegyverletételig végigharcolta az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, aki személyesen ismerte a szabadságharc jeles alakjait, köztük Kossuth Lajost és Petőfi Sándort is, akinek portérit később megfestette. Ezek a festmények is láthatóak a szombathelyi kiállításon.
    Szólt arról is, hogy az általuk kezelt gyűjteményt a legnagyobb historikus festő, Madarász Viktor lányának Madarász Adeline-nek köszönhetően került 1960-ban az akkor frissen megalapított Rákospalotai Múzeumba, amely a mai XV. kerületi helytörténeti gyűjtemény elődje volt.
    Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum főigazgatója elmondta: a kiállítás anyagának összeállításánál a családra koncentráltak a kurátorok, Madarász Viktornak nem a legismertebb képei láthatók, de szavai szerint ez is érdekessé teszi a tárlatot, amit jól kiegészítenek a Smidt Múzeum gyűjteményének szintén a korszakból származó tárgyai.