Kresznerics Ferencre emlékeztek-190 éve hunyt el az alsósági plébános

Idén is megemlékeztek Kresznerics Ferencről, városi könyvtárunk névadójáról. Az alsósági temetőben koszorúkkal tisztelegtek a város és egyes szervezetek képviselői, valamint a Kresznerics-díjasok az egykori plébános emléke előtt.

Városunk lakói, és a kultúra tisztelői számára nem ismeretlen Kresznerics Ferenc neve. Az egykori tudós pap előtt tisztelegve, 2016-ot a nevével fémjelzett emlékévvé nyilvánította Celldömölk Város Önkormányzata, azonban az emléke előtti adózás már a 2000-es évek elejére visszanyúlik.

Kresznerics Ferenc esperes-plébános volt, aki tanulmányait a szombathelyi gimnázium grammatikai osztályában kezdte meg. 1790-es évi pappá szentelése után kalandos utat járt be, több településen is szolgálatot teljesített, majd a Líceum tanára lett, ahol többek közt olyan neveket is taníthatott, mint gróf Széchenyi István. Ezek után 1812-ben került Alsóságra, mint plébános, ahol egészen 1832-ben bekövetkezett haláláig szolgált. Sírhelye is itt található, amit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2007-ben a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított.

Az utókornak hátrahagyott szellemi és lelki örökségét képviseli többek között az akkori magyar szókincset tartalmazó szótára. A celldömölki könyvtár pedig 1993 óta viseli a plébános nevét. Halálának évfordulóján minden évben tisztelegnek emléke előtt a városi és intézményi vezetők, valamint az egyház képviselői. Idén sem volt ez másképp.

Az idei kerek évfordulón-1832-ben, 190 évvel ezelőtt hunyt el Kresznerics-, koszorút helyeztek el Celldömölk önkormányzatának és intézményeinek képviselői, valamint a megjelent Kresznerics-díjasok.

(borítókép Archív kép./ Pozsonyi Gábor )