Megújul a Téglagyári bányató környéke

A celldömölki és környékbeli horgászok kedvelt helye, a Téglagyári tó környéke egy horgászturisztikai célú fejlesztés keretében újul meg. A munkálatok várhatóan május végén fejeződnek be.

Fotó: Pozsonyi Gábor

A Téglagyári bányató Celldömölk egyik kiemelt jelentőségű területének számít. Nincs olyan ember, akinek ne fűződnének kedves emlékei a helyhez. Erdei iskolák, nyári séták, valamint első randevúk helyszínéül is szolgál évek óta. Mégis talán a legkiemeltebb helyet a környékbeli horgászok életében tölti be. Az arra járók már érzékelhették a fokozatos változásokat, melyek csak egy kisebb részét teszik ki a jelenleg is zajló projektnek. A nagy tó környékén 30-nál több horgászhelyet újítanak meg, melyek kialakítása már az elmúlt időszakban megtörtént. Ezen kívül egy tavat megkerülő gyalogút is készült. A munkálatok azonban tovább folytatódnak: a következő héten a tereplépcsők kiépítése, a jó idő beköszöntével pedig a füvesítés, illetve faültetés fog megvalósulni. Ez utóbbi a kivitelező tervei szerint márciusban készülhet el.

Fotó: Pozsonyi Gábor

Ehhez szorosan kapcsolódik a kis tó projektje, melyhez szintén március végéig szeretnék elkészíteni a sétányt. Fontosnak tartják ennek a tónak a megőrzését, hogy a későbbiekben is horgászható legyen. Átadásának időpontjául a gyermek horgászversenyt, azaz május 30-át tűzték ki célul.

Fotó : Pozsonyi Gábor

Mindkét tavon lesz lehetőség a horgászatra a 2022-es celldömölki horgászrend alapján, miszerint celldömölki és vas megyei napijeggyel lehet ezt igénybe venni. Ezek megváltása vélhetően a város mindkét horgászati boltjában lehetséges lesz. Horgászatilag azonban fontos különbségekre hívják fel a figyelmet, mivel míg a nagy tóból kifogott halakat az engedélyezett mennyiségig elvihetik a horgászok, addig a kis tavon ez tilalomba ütközik, így ott a ’fogd meg, és engedd vissza’ elv érvényesül majd.

Fotó : Pozsonyi Gábor

Télen a horgász egyesület azon dolgozik, hogy a tó körüli karbantartások időben, és megfelelő módon megtörténjenek. Reményeik szerint pedig tavasszal már egy megújult, letisztult környezetben látogathatják majd a helyiek, illetve a városba érkezők a kettő tavat.