A magyar kultúra jegyében – Átadták a Kresznerics Ferenc-díjakat

A magyar kultúra napja alkalmából idén újabb két, a kultúra területén kiemelt tevékenységet végző személy vehette át a Kresznerics Ferenc nevével fémjelzett díjakat. Az ünnepségre csütörtökön került sor a Kemenesaljai Művelődési Központ galériáján.

1989 óta január 22-én ünnepli a magyar nemzet a kiemelt jelentőségű kultúra napját. A korabeli iratok szerint ugyanis ezen a napon látta el dátummal Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét. Mondhatjuk talán azt is, hogy Himnuszunk születésnapját ünnepeljük ekkor. A jeles naphoz kapcsolódva ország-, és világszerte tisztelegnek magyarok a hagyományaink, valamint kulturális értékeink előtt, melyekből bizony nincs hiány.

Díjátadón Fehér László dr. Kovács Zoltán dr. PhD. Lenner Tibor Söptei Józsefné Farkas Gábor

Celldömölkön már régóta hagyomány kíséri azt, hogy ezen nap alkalmából adják át a Kresznerics Ferenc-díjakat. Az önkormányzat által 2008-ban alapított elismerésben immáron 25 olyan személy részesülhetett, aki a kultúra szektorában jelentős tevékenységet végez. Idén dr. PhD. Lenner Tibor tanszékvezető, egyetemi docens, illetve Fehér Tamás nyugalmazott vontatási főnökség-vezető vehette át a kitüntetést, akiket Fehér László Celldömölk polgármestere köszöntött.

Fehér Tamás

A díjátadón jelen volt Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke is, aki ünnepi beszédében Horváth Elekre emlékezett. A volt országgyűlési képviselő pontosan 200 évvel ezelőtt született, akinek emléke előtt a napokban emléktábla avatásával is tisztelegtek.

Az estét Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, és Balog Tímea énekes-színész ’Magyarnak lenni’ műsora tette színesebbé, mely méltó lezárást adhatott a jeles alkalomnak.

(Fotó : 9500.hu/Palkovics Kinga )