Vádat emeltek egy a szerb és az osztrák határ között ingázó embercsempész ellen

Vádat emeltek egy svájci férfi ellen, aki többször is fordult a szerb és az osztrák határ között, hogy a délről érkező illegális bevándorlókat Ausztriába szállítsa – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Saághy Flóra közölte, a férfit „az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével” vádolják.
A férfi tavaly november 12-én autójával érkezett a Csongrád-Csanád megyei Ruzsa térségébe, ahol a vádirat szerint a megbízóitól kapott koordináták alapján felvett nyolc – mások által Szerbiából a zöldhatáron átkísért – külföldit, és Ausztria felé indult velük.
A határsértőket sikeresen elvitte az osztrák célállomásra, ahol telefonjával lefotózta őket, majd a róluk készült képet elküldte megbízójának.
Az ekkor érkezett újabb utasítások alapján visszafordult Magyarországra, és másnap éjjel már a szintén Csongrád-Csanád megyei Üllés közelében vett fel járművébe újabb nyolc embert, akikkel az osztrák határ felé indult. Röviddel később azonban a rendőrség megállította, és igazoltatta.
 A kocsiban utazó külföldiek afgán és török állampolgárnak vallották magukat, őket szintén ismeretlenek kísérték át a szerb-magyar zöldhatáron – közölte az ügyész.