Orosz-ukrán háború: Mi is történt eddig?

Az oroszok három nappal ezelőtt megindított offenzívája Ukrajna ellen egyszerre rázta meg egész Európát, de mondhatjuk talán, hogy az egész világot is. Cikkünkben az eddigi három nap fontosabb állomásait vesszük sorra.

Ukrán katona áll az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határ ukrán oldalán, a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 24-én – Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI

A világ lélegzet visszafojtva figyelte a lassan kibontakozó újabb orosz-ukrán konfliktus előjeleit, és várta azt, vajon mi lesz a Kreml következő lépése. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn hozott döntése, miszerint elismeri a szakadár népköztársaságok szuverenitását, már előre jelezte azt, ami végül csütörtökre virradóra meg is történt: Oroszország megindította a háborút Ukrajna ellen. A konfliktus eszkalálódásával egyenesen arányosan a közhangulaton is egyre inkább érezni lehetett a pánik jeleit. Az emberek tömegével kezdték elhagyni Ukrajnát, először a nőket és gyermekeket evakuálták. Hazánk is nyitott kapukkal várja a kárpátaljai magyarokat, akik a harcok elől menekülve hagyják hátra mindenüket, félve az esetleges besorolástól, hiszen Ukrajna most már nem engedi ki határain a 18 és 60 év közötti férfiakat. Általános mozgósítást rendeltek el. A határainkon átlépő magyarok azonban többen is úgy nyilatkoztak, hogy ezt nem tartják a saját háborújuknak, és természetesen a családjukat is féltik, ezért nem maradtak Ukrajnában. Szijjártó Péter külügyminiszter továbbá azt is bejelentette, hogy országunk beengedi vízum nélkül is az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó külföldieket, akiket aztán Budapestre, vagy Debrecenbe szállítanak, hogy hazatérhessenek. A fővárosban, Kijevben ragadt emberek a legbiztonságosabb óvóhelynek a metró-aluljárót ítélték meg, így sokan már a 2. éjszakájukat vészelték át ott, bízva abban, hogy hamarosan hazatérhetnek otthonaikba. Az innen érkező tudósítások képkockái egészen elképesztőek: többen pár hónapos csecsemőt szorongatva várnak a bíztató fejleményekre, de vannak olyanok is, akik háziállataikkal menekültek ide.

Tűzoltók dolgoznak egy megrongálódott lakóháznál az ukrán főváros, Kijev egyik külvárosában, ahol egy rakéta csapódott be 2022. február 25-én (Fotó: GENYA SAVILOV / AFP)

Kezdetben a fontosabb katonai területeket érték a támadások, majd az első nap végére az orosz csapatok a Csernobilban található atomerőmű felett is átvették az ellenőrzést. Péntek reggelre aztán az ellenséges csapatok benyomultak Kijev külterületére, így a fővárost elérték a harcok, melyek szombat reggelre már a civilek által lakott helyszíneken is dúltak, így a város ostrom alá került. Mindeközben az Európai Unió és NATO-tagállamok vezetői folyamatosan üléseznek, valamint értékelik a helyzetet. Az Európai Unió Tanácsa mostanra már fontos szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben. Orbán Viktor kormány-, és Áder János államfő is nyilatkozott a kialakult helyzetről. Mindketten kiemelték, hogy súlyosan elítélik a katonai beavatkozást, mely az államfő szavai szerint „több mint rossz: tragikus”. Ugyanakkor a miniszterelnök többször kiemelte azt is, hogy az ország lakosainak biztonsága a legfontosabb és az Unióval közösen szeretnék elkerülni a tagállamok háborúba sodrását. Washington pedig menedéket ajánlott fel az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij számára, aki azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

Csernobili atomerőmű területére 2022. február 24-én behatoló orosz tankokról – Fotó: EyePress News / AFP

A tegnapi nap folyamán Zelenszkij és Putyin is úgy nyilatkoztak, hogy készek a tárgyalásra, ukrán részről még a semlegesség gondolata is felmerült abban az esetben, ha az oroszok visszahívják csapataikat. Egyelőre a megegyezéses tárgyalások még nyitott kérdéseket hagynak maguk után, ugyanakkor azt tudjuk, hogy többek között Szijjártó Péter is ajánlatott tett arra, hogy ennek helyszíne Budapest legyen.

Az ukrán rendőrség sajtószolgálata által közreadott képen tűzoltók vizsgálnak egy rakétatámadás során megrongálódott lakóházat Kijevben 2022. február 25-én (Fotó: MTI/AP/Az ukrán rendőrség sajtószolgálata)

Jelenleg egészen szürreálisnak mondható képek tárulnak elénk, melyről talán sosem gondoltuk volna, hogy Európában 2022-ben még láthatunk ilyet. Az ukránok elmondása alapján úgy érzik, magukra hagyták őket, azonban a világ vezetői részéről megfontolásra van szükség a kialakult helyzet tükrében. Egy esetleges hirtelen döntés súlyos következményeket vonhat maga után.

Óvóhely Kijevben, Emilio Morenatti/AP

Elemzők egy része szerint a hétvége még véresebbé válhat, mint az elmúlt két nap, így óva intik az ország lakosait attól, hogy az utcára tévedjenek, bár vélhetően az orosz katonák nem támadják meg az ellenállást nem tanúsító civileket.