Egy hónapja a háború árnyékában

Pontosan ma egy hónapja robbant ki az orosz-ukrán háború. Hetekkel a háború kitörése után pedig még mindig nem láthatjuk, hol is lesz igazán a vége.

Február 24-én sokként érte a világot az Ukrajna ellen megindított orosz offenzíva. Azóta a hírek végeláthatatlan sora árasztja el a különböző médiumokat, melyeket néha talán már lehetetlenségnek tűnhet követni. Cikkünkben az események pár sarkalatos pontját ragadjuk ki. A katonai célpontok után az oroszok eljutottak a civil infrastruktúrák irányába végzett támadásokig. Mariupol városában érzékelhetik ezt talán a leginkább, ahol legutóbb egy színház épületének lebombázása okozott óriási tragédiát: többen is a romok alatt rekedtek, akik itt találtak menedéket. Többek között, az orosz célok között még mindig kiemelt helyen szerepel az ukrán főváros, Kijev bevétele is. A nyugat azonban egyre erősebb gazdasági szankciókkal lép fel a támadó országgal szemben. Ugyanakkor erre a válaszreakció sem marad el: Vlagyimir Putyin a napokban jelentette be, hogy az orosz gázért mostantól rubelben kell fizetniük a barátságtalan államoknak. Hivatalos adatok szerint ezek sorában foglal helyet jelenleg már Magyarország is. Az ukrán nép, élén Zelenszkij elnökkel továbbra is tartja magát, és védi hazáját, mindeközben Oroszország lakosainak nagyrésze a háború létezését is tagadja. Az emberek pedig folyamatosan hagyják hátra otthonaikat, ezáltal már meghaladta a 3 millió főt azok száma, akik a háború borzalmai elől menekülnek. A környező országok -így köztük hazánk is- számtalan intézkedéssel segítik, és könnyítik meg az ukrán menekültek életét.

Történelmi események zajlanak előttünk, melyeknek még valóban nem láthatjuk a végét. Kutatók szerint egyenesen lehetséges akár az is, hogy a háború elején, közepén, vagy a végén járunk. Megjósolhatatlan a következő lépés.