Egy hete tart az orosz-ukrán háború

Csütörtökön immáron egy hete vette kezdetét az oroszok által megindított offenzíva. Az ukránok kitartanak, Vlagyimir Putyin pedig megállíthatatlannak látszik.

Csütörtöktől számítva pontosan egy hete, február 24-én indult meg a világot lesújtó orosz támadás Ukrajna ellen. Az okok mindenki számára ismeretesek: Oroszország többek között a NATO keleti terjeszkedését kívánja megállítani. Több forrás szerint azonban ennél mélyebb hajtóerők is húzódnak a háttérben, melyek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin személyes ambícióival függhetnek össze.

A hét folyamán újabb heves harcok dúltak Ukrajna városaiban. Herszon városát, melyet közel 300 ezren laknak sikerült is ellenőrzés alá venniük a támadóknak. Mindeközben péntekre virradóra már a harmadik béketárgyalási kísérletekről hallhatunk. Csütörtök éjjel támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet is, mely sérülése sokáig óriási kérdéseket vetett fel az emberekben, tartottak egy esetleges radioaktív sugárzástól, vagy pedig robbanástól. Ugyanakkor a reggeli jelentések szerint-a Telex értesülései nyomán- a reaktorban nem keletkeztek károk. A képet árnyalja továbbá az is, hogy a nagyvállalatok sorra vonulnak ki Oroszországból, szolidaritást vállalva az ukrán néppel.

A háborútól tartva már közel egy millió ember hagyta hátra Ukrajnát, akiket a szomszédos országok-így Magyarország is- baráti szeretettel fogadnak be, illetve segítenek nekik az esetleges hazautazásuk megszervezésében.

A háború jelenleg változatlan intenzitással zajlik: Vlagyimir Putyin megállíthatatlannak tűnik, Volodimir Zelenszkij pedig kitart az ország védelme mellett.